Ziek, zwak en misselijk met 35 graden: bestaat de zomergriep?

 

Je kent het misschien wel: buiten 30 graden, terwijl jij ziek, zwak en misselijk op de bank ligt. Een zogenaamd zomergriepje. Maar bestaat dat eigenlijk wel?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: het begrip zomergriep bestaat niet. Het is een fabel. We praten in de volksmond over een zomergriepje, maar volgens huisarts Johan de Jonge uit Zwolle is er geen verschil tussen de griep in de zomer en winter. Wel zijn er bepaalde zomerkwaaltjes.

Welke zomerkwaaltjes zijn er?

Zoals virussen die de warmte boven de kou verkiezen. ,,In de zomer heb je eerder buikgriep dan een ‘normaal’ griepje. Het virus dat buikklachten zoals diarree veroorzaakt, leeft liever in de zomer. En zo is het rhino virus, dat verkoudheid veroorzaakt, dol op de winter. Dan is de griep echt mijn werk. In de zomer komt een enkeling langs met griepverschijnselen.’’

Ook typerend voor de zomer: een voedselinfectie. Bijvoorbeeld een infectie door vlees dat we niet goed bakken op de barbecue ,,Van een hamburger die net niet lekker is klaargemaakt, kan je al een voedselinfectie krijgen. En door de hitte bederft eten sneller’’, legt dokter Johan uit.

En dan hebben we nog de airco die ons gevoeliger maakt voor virussen. Dokter Johan: ,,De overgang van kou naar extreme warmte is nooit goed voor ons lichaam. Airco’s drogen onze slijmvliezen uit. Ons afweersysteem wordt minder, waardoor je eerder vatbaar bent voor een virus.’’

Wat kan je zelf doen?

Maar wat kan je tegen al de zomerkwaaltjes doen? Uitdroging ligt op de loer, dus drinken drinken drinken. ,,En hygiëne is heel belangrijk. Zeker met buikgriep-virussen. Was vaak je handen en zorg dat onder andere deurklinken en hendels van waterkranen goed schoon zijn. Heeft iemand diarree? Gebruik dan een ander toilet. Of maak het toilet heel goed schoon’’, aldus dokter Johan.

Dus nee, de zomergriep bestaat niet. Maar er zijn wel virussen en infecties waar je alerter op moet zijn in tijden van tropische temperaturen.

Bron: https://bit.ly/333FSmv